Када је на празник Светог Стефана Дечанског 2008. године, група студената из Подгорице основала хуманитарну организацију “Млади за Космет “ били су вођени више емоцијама и револтом него дугорочним планом активности. Желио се дати реалан и позитиван одговор на признање независности ткз. Косова које је услиједило непосредно прије одлуке о оснивању.

   Главни задаци које смо истакли приликом оснивања наше организације јесу помоћ угроженом становништву на Косову и Метохији и подсјећање наших сународика на значај који има Косово и Метохија и косовски завјет. У том смислу већ крајем 2008и почетком 2009. године започете су масовне акције прикупљања помоћи широм Црне Горе и та помоћ је дистрибуирана са хуманитарном организацијом “Мајка девет Југовића” која функционише при Епархији рашко-призренској и косовоско-метохијској. Акција је носила назив ”Црна Гора за Космет” и подразумијевала је прикуљање помоћи у Подгорици, Бару, Беранама, Никшићу и Херцег Новом. У циљу подизања транспарентности несносних услова у којима битише наш народ на Косову и Метохији организоване су изложбе фотографија фоторепортера из Србије и Црне Горе, организовани помени жртвама мартовског погрома 2004. године. Такође на интернету су објављивани информатори и видео клипови управо са жељом да се емитује права слика егзистенцијалне угрожености Срба на Космету - лоше демографске слике нашег народа, опадања наталитета, пораста броја нежења, абортуса, старења становништва и генерално слабог економског статуса домаћинстава на Косову и Метохији.

   Све своје активности реализовали смо на основама хришћанског учења о милосрђу као врховној вриједности и једном од кључних међа нашег спасења, па је следећа фаза дјеловања наше организације била логична – организовање предавања о религији за младе, који су организовани на Правном факултету у Подгорици. Велики број уважених предавача: Епископа, универзитетских професора, свештеника и монаха је гостовао у оквиру трибине “Разговори о вјери”. Трибина је после 3 семестра редовног организовања у јавности таргетирана и оклеветана као политичка, и брутално забрањена, али је остала као једини примјер организовања редовне религијске трибине на Универзитету Црне Горе.

   Активности хуманитарног омладинског клуба “Млади за Космет настављене су и у следећим годинама. Организација редовно организује фудбалске и кошаркашке хуманитарне турнире за помоћ народним кухињама у Подгорици и на Косову и Метохији, гдје се сва помоћ дистрибуира преко Епархије рашко-призренске Српске Православне Цркве. Настављамо и са културним активностима, изложбама и концертима, редовно се организују посјете Косову и Метохији, а посебно успјешно се дистрибуирају и у хуманитарне сврхе продају мајице са патриотским мотивима, од којих се приход упућује потребитима на Космету и у Црној Гори. Наш труд је нарочито усмјерен на помоћ породицама са великим бројем малишана, који у већини случајева живе у оскудици. Окупиране тек пуким преживљавањем, стидљиве су у својим захтјевима за остваривањем права која им припадају. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу шире јавности, медија, па чак и сопствене државе. 
   

”Млади за Космет” настоје покренути успавану енергију народа у Црној Гори, која би минималним трудом многоструко ојачала наш народ на Космету, а изнад свега помогла српској дјеци да будућност не траже ван својих вјековних огњишта. Потенцијал Срба у Црној Гори је поприличан, и са малим али редовним појединачним донацијама били би у стању да ријешимо бар дио виталних проблема оних који немају довољно материјалних средстава за живот.

   Хуманитарни омладински клуб данас окупља 15ак чланова из Црне Горе. Ни један од активиста хуманитарног омладинског клуба “Млади за Космет” не прима плату, нити било какву врсту волонтерске надокнаде. Напротив, сви чланови у складу са својим могућностима редовно врше мјесечне уплате на жиро-рачун организације, а та средства се користе за спровођење поменутих активности.    

 

Уколоко желите да помогнете или да нам се придружите у борби за опстанак српског народа контактирајте нас а податке о рачунима на које можете извршити донацију можете наћи ОВДЈЕ