Уручена помоћ српским породицама на КиМ

У недељу, петог новембра 2017. године, чланови хуманитарног омладинског клуба ''Млади за Космет'' из Подгорице, посјетили су манастир Високи Дечани и том приликом уручили су новчану помоћ у износу од 2.500€ за пет породица из Метохије.

На пут преко Куле и Пећи упутило се осам чланова нашег клуба. У касним вечерњим сатима стигли смо у манастир. Дочекали су нас отац Петар и отац Исајија, који је наш сарадник кад су у питању акције хуманитарног типа. Након вечере смјестили смо се у конак да се одморимо од пута. Ујутро нас је дочекало скоро па прољећно сунце. Након јутрења, присуствовали смо Литургији, а како је био празник Јакова, брата Господњег, имали смо прилику да у бисеру Метохије, цркви посвећеној Христу Пантократору, будемо на Литургији које се служи једном годишње.

Након службе, услиједио је сусрет са породицама којима смо намијенили помоћ. У владичанском салону уз послужење, упознали смо се са Крстићима из Љевоше поред Пећи, Тодоровићима из Гораждевца, Чукарићима из Велике Хоче, Караџићима из Дрсника крај Клине и Дрљевићима из повратничког села Жач у општини Исток.

Радост на лицу домаћина и њихових породица нарочито дјеце, испунило нас је надом да ће ови људи, упркос свим тешкоћама с којима се сусрећу готово свакодневно, остати на својим имањима, у својим кућама. Испричали су нам неке ствари које им се тамо дешавају, с каквим се проблемима боре али ни ријечи о одустајању или одласку са Космета. Посебно их је обрадовало што смо дошли из Црне Горе, за коју су већина од њих родбински, поријеком, а највише емотивно везани.

По уручивању помоћи обишли смо манастирски комплекс. Неки од нас су први пут видјели како изгледа манастирска економија, имање, њиве, воћњаци, виногради од којих се добија једно од најбољих вина у Европи. Такође, напојили смо се љековите воде која иза манастира утиче у Дечанску Бистрицу. Поздравивши се с нашим новим пријатељима, из Дечана смо отишли након ручка и у повратку ка Црној Гори посјетили смо Пећку Патријаршију.

Посебну захвалност дугујемо оцу Исајији на помоћи коју нам је пружио при одабиру породица којима смо новчано помогли.

Надамо се да ово неће бити крај наше сарадње и трудићемо се да наш народ са Косова и Метохије помажемо колико год смо у могућности.

Догодине у Призрену!

ГАЛЕРИЈА