Извјештај за 2020. годинуЈош једна година успјешног хуманитарног рада је иза наше организације. Реализоване су бројне акције и расподијељена помоћ у вриједност од 30.000,00€.

У току фебруара 2020. године братска организација ''Сви за Космет'' је уз нашу сарадњу реализовала набавку 23 тоне кукуруза за фарме стоке које раде и функционишу под окриљем Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“. Укупна вриједност акције износила је 3.100,00€ а наш хуманитарни клуб учествовао је са 1.000,00€.

Пандемија корона вируса угрозила је у једном тренутку рад Народних кухиња на Косову и Метохији и генерално отежала прилике у којим фунцкионише српско становништво у овој покрајини, па је у априлу 2020. године било потребно набавити и допремити брашно. Хуманитарна организација ''Срби за Србе'' је уз помоћ Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске и Привремених институција српских општина на Косову и Метохији успјела је да угроженим Србима у Метохији испоручи 18 тона брашна.  Укупна вриједност помоћи је 4.730,00€ а нашe удружење је донирало износ од 1.000,00€.

Традиционални хуманитарни фудбалски турнир ''Куп Св. Марка'' који се одржава у част славе Главог града Подгорице, Св. Апостола и Еванђелисте Марка, због епидемиолошких мјера није могао бити одржан на Марковдан, већ је организован 20. и 21. јуна када су се стекли услови за његово одржавање. Од шестог ''Купа Св. Марка'' прикупљено је 1.600,00€ донација, а сав износ опредијељен је за народне кухиње Митрополије црногорско приморске.

У јулу мјесецу организовано је прикупљање донација за манастир Бањска на Косову и Метохији. Акција је за циљ имала опремање гостинске трпезарије, и за ту сврху је манастиру уплаћено 4.500,00€.

За куповину куће породици Спасић којој је пријетило исељење донирано је 1.500,00€. Реализацију акције подржале су Фондација Делије и друге организације, а прикупљено је укупно 8.500,00€.

У том периоду уплаћено је 250€ за двије породице из Гораждевца и радове на копању бунара и система наводњавања ради производње и продаје јагода на породичном имању, са 250€ за куповину замрзивача помогнута је породица Букумирић из Гораждевца, 150€ опредијељено је за породицу Љубише Ђокића из Тучепа којем су вуци заклали 23 овце. Такође, 250€ упућено је као помоћ Весни Живић из села Старо Грацко на Косову и Метохији за куповину дрва, 350€ за куповину машине за веш  породици Радовановић из Ораховца. Све наведене акције су реализоване у сарадњи са организацијама ''Срби за Србе'', ''Сви за Космет'', ''Фондација Делије'', ''Баштионик'', ''Спона'', и други.

75. хуманитарни турнир у стоном фудбалу и пикаду за помоћ нашим сународницима на Косову и Метохији, реализован је у сарадњи са ХО ''Сви за Космет'' из Београда. Такмичење је одржано у септембру 2020. године и прикупљена су средства у износу од 1.035,00€, а иста су била намијењена за реновирање предшколске учионице за ОШ ''Петар Петровић Његош'' у мјесту Горње Кусце код Гњилана као и опремање школе у Црколезу на Косову и Метохији.

Од стране породице и пријатеља преминулог брата у Христу, Милоша Павићевића, нашем хуманитарном клубу дониран је износ од 1.220,00€ прикупљен на помену. Тај новац је опредијељен за реализацију заједничке акције наше организације и ''Сви за Космет'' из Београда, за осамнаест ђака ОШ ''Доситеј Обрадовић''  из Ораховца, којима су обезбијеђени уџбеници за текућу школску годину. Укупна вриједност ове акције је 1 660€.

Претходне године наставили смо са стипендирањем Лазара Трајковића из Ранилуга, ученика Високе грађевинско-геодетске школе из Београда у износу од 725€.

Подржали смо и акцију НВО ''Пандурица'' из Никшића куповином 100 привезака у вриједности од 300, а сав приход је био намијењен за дјецу Ораховца.

Када су у нашој земљи кренули величанствене Литије за одбрану светиња, у сарадњи са братском ХО '' Срби за Србе'' одрађена је мајица ''Бранич'' са мотивом сада већ чувене Литије у Пљевљима кроз снијежну мећаву и Његошевим стиховима, од чије продаје је приход ишао у хуманитарне сврхе. Резултат ове акције је прикупљених укупно 8.265,00€, од чега су „Млади за Космет” прикупили 3.000,00€. Сва средства су опредијељена за помоћ вишедјетним породицама и то: Јокић из села Велика код Плава (олуци и грађевински материјал за кров, димњак и санацију куће), Недић из села Доња Брезна код Плужина (ламинат и грађевински материјал за изолацију куће)  и Малевић из села Горња Будимља код Берана (цијеви за гријање и грађевински материјал за плафоне и подове).

У сарадњи са православним братством „Ђурђевац“ из Будве у току септембра и октобра 2020. године прикупљана су средства за нову трпезарију манастира Драганац на Косову и Метохији. Овом приликом је уз Божију помоћ превазиђен зацртани циљ од 10.000€ и прикупљена су средства у износу од 11.000,00€.

Децембарске донације су традиционално намијењене за акцију даривања новогодишњих пакетића коју реализује братска организација ''Сви за Космет'' из Београда, а за коју је прошле године прикупљено 2.000,00€.

Захваљујемо се свим нашим редовним приложницима, људима који купују производе наше организације и на тај начин донирају и помажу наш народ на Косову и Метохији. Такође, захваљујемо се свештенству и монаштву Митрополије црногорско – приморске и Епархије рашко – призренске и косовско – метохијске, као и братским хуманитарним организацијама, а посебно ДО ''Мајка девет Југовића'' која својим теренским радом олакшава реализацију наших хуманитарних акција.

Посебну захвалност дугујемо блаженопочившем Митрополиту црногорско – приморском, архиепископу  цетињском и егзарху светог трона пећког Амфилохију, који је благословио оснивање и рад наше организације и чији је благослов и животни примјер био подстицај, надахнуће и обавеза да се настави са сљедбеништвом косовског завјета.